En dag i solen

Nu är jag hemma igen, efter en solig dag på västkustvalpen :) Mkt hundar, mkt folk och mkt trångt. Fyra syskon till Akilles var där och alla skulle ställas ut, två tikar och två hanar :) Julius blev BIM och Yagah BIR, BIS är inte färdigt än, får väll se Lotta ringer och berättar hur det gick för Yagah i BISet sen :)

Lite förklaringar för er som inte förstår ett ord av vad jag snackar om :)
Raserna tävlar för sig, hanar mot hanar och tikar mot tikar och sen i olika åldersklasser, valp, junior osv. Bästa tiken tävlar sen mot bästa hanen inom rasen, en blir Bäst I Motsatt kön, alltså BIM och en blir Bäst I Rasen alltså BIR. Den som blir BIR tävlar sen i BIS eller BIG eller både och beroende på hur de har lagt upp det och beroende.

Bäst I Gruppen är BIG och då tävlar alla BIR i samma rasgrupp mot varandra te.x alla spetsar eller alla terrier. De som vinner BIG (finns 9 olika rasgrupper) går vidare till Best In Show, alltså BIS och den "finaste" titeln. Valparna tävlar ofta inte i BIG utan går direkt vidare till BIS.

Valpar kan få HP av domaren, vilket är ett hederspris för "extra" fina eller lovande valpar.
Juniorer och uppåt kan få CERT och kan senare även bli Champion efter 3 CERT.

Väldigt krångligt, men man kommer in det förr eller senare, för mig är det dock senare :P Massa färger occh sånt att hålla reda på men det kommer jag inte tjata på er om :) Akilles har två BIR bakom sig och ett par HP, och en BIS 7 pacering och då av ca 15-20 valpar :)

Ska vila en stund nu och sen laga lite mat. Senare kommer Maria och ska bo här några dagar, för imorgon börjar ju skolan med en dag med studentkåren och lite rundvandring i Borås stad och på "campusområdet", spännande!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0